Log kayıtları bilişim suçlarını azalttı

İnternet kafelerde, yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınmasının, bilişim suçu işleyenlerin tespitini kolaylaştırdığı, bunun da caydırıcı olduğu bildirildi.

Tüm İnternet Evleri Derneği (TİEV) Merkez Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Andiç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye genelinde 16 bine yakın internet kafe bulunduğunu söyledi. İnternet kafelerde bulunan bilgisayar sayısının yaklaşık 350 bin olduğunu belirten Andiç, buralardan hizmet alanların sayısının da ortalama günde 1 milyon 750 bin kişiye ulaştığını bildirdi. Andiç, 2007'de elektronik ortamda işlenen suçların önüne geçilmesi amacıyla çıkarılan 5651 sayılı kanundaki düzenlemenin yetersiz kaldığını ifade etti.
Düzenleme ile yeni bir denetim komisyonu kurulması ve mülki idareden izin belgesi alınma zorunluluğu, yapılan tüm işlemlerin kayıt altına alınması demek olan log kayıtları ile kamera görüntülerinin tutulması koşulunun getirildiğini, filtre programlarına standart sağlanmasının amaçlandığını belirten Andiç, şöyle konuştu: ''Bu değişiklikleri incelediğimizde izin belgesi almak, esnafın işini zorlaştırmak dışında pek bir işe yaramadı. Ayrıca, mülki idareler ile ruhsatı veren yerel belediyeler arasında koordinasyon eksikliğinden kaynaklanan yeni sorunlar oluşturdu. Yeni kurulan komisyonlarla işletmelerin ayda 2-3 kez denetlenmesi, işini düzgün yapan birçok insanı mağdur etti.'' Kafelerde log kayıtlarının tutulmasıyla bilişim suçu işleyenlerin tespitinin kolaylaştığını da anlatan Andiç, ''Bu caydırıcı bir unsur oldu. Böylece izlenen şahısların internet kafeleri eskisi gibi rahat kullanamadıkları görüldü'' dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder