Yazılım sektöründe 140 milyar dolar çöpe

ABD'nin her yıl yazılım sektöründe 140 milyar dolar zarar ettiği bildirildi.
Carnegie Mellon Üniversitesi Öğretim Üyesi Said Nurhan, yazılım geliştirme sürecinin pahalı olduğunu belirterek özellikle bu alanda önde gelen ülkelerden ABD'nin bunun sıkıntısını yaşadığını ifade etti.
''Yazılım sektöründe, hatalı ve kalitesiz yazılımlar, iptal edilen projeler ve hataların düzeltilmesi için maliyet ve zamanın 3-5 katına çıkması gibi nedenlerle sadece ABD'de yılda 140 milyar dolar çöpe atılıyor. Bu Standish Group araştırma şirketinin raporu'' diye konuşan Nurhan, ABD'de yazılım sektörüne en büyük parayı ordunun harcadığını, devlet bu parayı harcadığı için vatandaşların da hatalı yazılım sonucu harcanan paralarla ilgili  hesap sorduğunu anlattı.
ABD hükümetinin, bu probleme çare bulabilmek ve yazılım şirketlerini en kaliteliye doğru belirleyebilmek için 1983 yılında 1'den 5'a kadar sıralamanın olduğu CMM'yi (Capability Maturity Model/Yetenek Olgunluk Modeli) devreye soktuğunu kaydeden Nurhan, bu projenin hayata geçirilmesinden sonra ABD'nin, ''Devlet ihalelerine girmek isteyen şirketlerin, en az CMM-3 olgunluk seviyesinde olması gerekiyor'' dediğini anımsattı.

iPod’u, iPhone’a dönüştürme!

Çin'de yapılan bir aygıt ile iPod’lar iPhone’a dönüşüyor...
Apple son dönemde arka arkaya yeni ürünleri sıralarken Çinliler de boş durmuyor.
iPod’un yeni versiyonun yıl sonun da çıkması beklenirken Temmuz’da çıkan iPad için de daha küçük ekranlı bir versiyonun çıkacağı kulaktan kulağa dolaşıyor.
Çinliler ise bu ürünlerin kullanım alanlarını geliştirmek için kafa yoruyor.
İşte bu son çıkan üründe iPod’ları iPhone dönüşmesini sağlıyor. Nasıl mı?
Bloomberg’de yer alan habere göre Çinli bir şirkette çalışan iki kardeş media player olan iPod geliştirdikleri bir aygıt ile konuşulabilir hale getirdi.
iPod ve iPhonelarda kullanılan koruma amaçlı kılıflara bezeyen bu aygıt aynı kılıf gibi iPod’a geçiriliyor. Kılıfta sim kartın takılabileceği bir bölge olduğu gibi kulaklık görevini gören de bir kısım yer alıyor.  Software yüklemesi de yapıldıktan sonra iPod konuşmaya hazır hale geliyor. Bu aygıt ile iPod’ı iPhone 4’e dönüştürmek mümkün oluyor. Maliyeti 75 dolar olan bu aygıt henüz satışa çıkmadı.
Pon Lei aygıtın yaratıcısı ve kendilerinin sadece Nokia’nın yada Apple’ın taklitçileri gibi görülmesinin doğru olmadığını ve yeni fikirlerinde kendilerinden çıkabileceğini söylüyor.